Soorten zwemwedstrijden

Hieronder worden alle wedstrijdsoorten opgesomd waaraan de wedstrijdzwemmers van DZT '62 meedoen met bij elke soort een korte uitleg.

Zwemcompetitie

De nationale zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten deel kunnen nemen aan deze competitie, zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Om dit te bereiken is de Nationale Zwemcompetitie opgedeeld in drie zogenaamde Districtniveaus en vier landelijke niveaus..

Solocompetitie

De solocompetitie is een onderlinge competitie die georganiseerd wordt door de zwemverenigingen van Budel, Nuenen, St. Oedenrode en Deurne. Zoals de naam al zegt, is het een competitie waarbij de individuele prestaties van de zwemmers en zwemsters het klassement bepalen, dat opgemaakt wordt naar 6 wedstrijden. Om opgenomen te kunnen worden in het klassement moeten de zwemmers en zwemsters tijdens de 6 wedstrijden wel minimaal een van tevoren bepaald programma hebben afgewerkt.

Minioren - junioren Competitie

De KNZB minioren junioren circuits en de competities voor oudere zwemmers zijn bedoeld voor het stimuleren en het opleiden van complete zwemmers. Elk circuit bestaat uit 3 delen, waarbij de diverse programmaonderdelen zo goed mogelijk verdeeld zijn. Elke leeftijdsgroep krijgt gedurende het seizoen alle zwemslagen/afstanden twee keer aangeboden.

SwimKickwedstrijden

De SwimKickwedstrijden zijn bedoeld voor de zwemmers die de wedstrijdzwemsport sinds kort beoefenen en nog niet alle technische onderdelen goed beheersen. Met betrekking tot diskwalificatie wordt coulance betracht. In de regel zijn dit zwemmers die korter dan 1 jaar op wedstrijdzwemmen zitten.

Masterswedstrijden

Masterswedstrijden worden gedurende het gehele jaar georganiseerd en zijn bedoeld voor zwemmers en zwemsters vanaf 25 jaar. De deelnemers zijn tijdens de wedstrijden steeds verdeeld in 5-jarige leeftijdsgroepen, waarbij het programma wordt bepaald door de organiserende vereniging.

Open Water Wedstrijden

Open Water Wedstrijden worden door vrijwel geheel Nederland gehouden in de periode van juni tot en met september in, zoals de naam al zegt, open water. De wedstrijden zijn voor alle leeftijden en er worden steeds afstanden gezwommen tussen de 400 en 5000 meter in de vrije slag en schoolslag.

Overige wedstrijden

Bepaalde verenigingen uit de regio kunnen zelfstandig of in onderling overleg besluiten nog een extra wedstrijd te organiseren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een Tweekamp, een sprintwedstrijd, een limietwedstrijd of een lange afstandswedstrijd.

Kampioenschappen

Afhankelijk van de prestaties van de individuele zwemmers kan daarnaast door enkelen eventueel nog deelgenomen worden aan bijvoorbeeld de Regionale Kampioenschappen, de Nationale Speedo Dag, de Speedofinale, of een Nationaal Kampioenschap. Om voor deze wedstrijden in aanmerking te komen moet vaak een van tevoren vastgestelde limiet zijn gehaald.