De Deurnese Zwemvereniging Triton ‘62 staat voor plezierig sporten in een veilige omgeving. Onze trainers en lesgevers waarborgen die veilige omgeving actief tijdens de trainingen. Zij treden op bij onenigheden en ongepast gedrag. Maar soms zijn er situaties of gebeurtenissen die verder gaan dan dat. Ook voor die gevallen vindt het bestuur dat er binnen de vereniging iemand moet zijn waar je je toe kunt wenden.
Rianne Maas vervult binnen DZT'62 de functie van vertrouwenspersoon. Rianne heeft werkervaring opgedaan binnen de jeugdzorg en is werkzaam in het voortgezet onderwijs.
Waarvoor is de vertrouwenspersoon?
Als je een vraag of opmerking hebt op het gebied van pesten, agressie, discriminatie, seksuele
intimidatie of ander ongewenst gedrag.
Wat doet de vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon zal op een vertrouwelijke manier luisteren naar je verhaal, ervaring of hulpvraag
en zal je dan hierin ondersteunen en begeleiden. Samen kijken jullie naar mogelijke oplossingen. Wat je
haar vertelt is vertrouwelijk. Indien nodig wordt een incident geanonimiseerd en in grote lijnen met het
bestuur besproken. Het bestuur is namelijk verantwoordelijk voor een veilige vereniging.
Wanneer er sprake is van strafbare feiten heeft ook de vertrouwenspersoon de wettelijke verplichting
deze bij de politie te melden.
Voor wie is de vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is er voor alle leden, ouders van de leden, vrijwilligers en het bestuur.
Om samenspraak met de sportbonden heeft het NOC*NSF het Centrum Veilige Sport Nederland opgezet. Bij het Centrum kunnen zowel sporters als hun omgeving (begeleiders, trainers, coaches, ouders, medische staf, teamgenoten, et cetera) terecht met vragen of meldingen over zaken die mogelijk in strijd zijn met de regels, waarden en normen in de sport.
Dat kunnen persoonlijke dilemma’s of vervelende ervaringen zijn, maar het kan ook te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag van anderen (bijv. seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, belediging, bedreiging en mishandeling). Ook voor vragen over matchfixing, dopingovertredingen, eetstoornissen of tucht kun je het Centrum benaderen.
Een vertrouwenspersoon kiest kant en is er alleen voor jou. Via het Centrum, en na overleg met de medewerkers daar, brengen we je met een ervaren vertrouwenspersoon in jouw regio in contact. Zij zijn allemaal ervaren in de sport en de reglementen. De vertrouwenspersoon luistert naar je, helpt je verhaal op een rij te zetten, kent de sport als netwerk, kent het ISR (Instituut Sportrechtspraak) en de weg voor tuchtrecht bij de bonden, kan een inschatting maken of je juridisch advies nodig hebt, kan mee gaan naar afspraken etc.
De vertrouwenspersoon is geen hulpverlener of arts, maar kan je wel doorverwijzen. Je krijgt persoonlijk begeleiding maar hebt zelf de regie. De gesprekken zijn vertrouwelijk en je kunt anoniem blijven indien je dat wil en daar zelf ook zorg voor draagt.