Zwemmen, zakelijk of noodzakelijk?

Ongetwijfeld vallen ze u ook op. De nieuwsberichten waarin melding wordt gemaakt dat iemand is verdronken. Zeker wanneer het om jonge kinderen gaat, grijpt het je aan. Eigenlijk verwacht je dit niet meer, iedereen kan tegenwoordig toch zwemmen? Helaas is de werkelijkheid in nog veel te veel gevallen anders en keihard. Nog steeds zijn er niet alleen kinderen, maar ook volwassenen die niet kunnen zwemmen.

De discussie over wel of geen schoolzwemmen blijft een veel besproken item. Zwembaden die moeite hebben om "het hoofd boven water te houden". Verenigingen die hier de dupe van worden of verder moeten zonder subsidie vanuit gemeentes.

Ja, iedereen zou het recht moeten hebben om te leren zwemmen.

Vanuit de zwemzaal aan de badrand, staand voor een groep enthousiaste kinderen, ben je hier gelukkig niet continu mee bezig. Natuurlijk is ook voor ons als lesgevers het doel kinderen de kunst van het zwemmen bij te brengen en is het behalen van een Diploma de bevestiging hiervan. Het plezier voor iedereen om in het water te zijn, evenals het plezier om les te mogen geven, is de motivatie waarmee we dit doen.

Is er dan zoveel veranderd in en bij het water. Zwemmen is toch zwemmen?
Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen tijdens de lessen voor het Zwem-ABC.

Vaardigheden

Tijdens de zwemlessen voor het Zwem-ABC leren kinderen alle vaardigheden die nodig zijn bij het zwemmen in zwembaden en open water. Je kind moet zichzelf kunnen redden als het (per ongeluk) in het water terecht komt. De veiligheid en vaardigheid van je kind in het water loopt op met het behalen van de diploma’s. Alleen met het complete Zwem-ABC op zak is je kind echt veilig in het water.

Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig.

Ja, want alleen met zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier.

Bij Diploma A worden de basis-zwemslagen geleerd; schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook het liggen in het water zonder te zwemmen wordt geoefend door drijven en uitdrijven. Duiken, onder water zwemmen en oriëntatie (door het gat zwemmen) zijn een vast onderdeel, evenals het oefenen met kleren aan.

Diploma B is een uitbreiding op dit pakket, alle afstanden worden iets groter en de moeilijkheidsgraad ligt net iets hoger.

Diploma C gaat hier weliswaar weer een stapje verder in maar biedt nog een hoop extra’s. Net deze extra onderdelen maken het programma compleet.

Denk hierbij aan:

  • Zwemmen, volledig gekleed, tot en met jas en schoenen.
  • Op- en onder een obstakel doorzwemmen.
  • Te water gaan met een sprong, duik of koprol.
  • Koprollen voor- en achterover in het water
  • Duiken naar de bodem
  • Verplaatsen in het water met een minimum aan beweging (wrikken)
  • Jezelf drijvend houden met kleren aan, door gebruik van een plastic zak
  • HELP-houding om onderkoeling te voorkomen
  • Te water gaan met een hurksprong voor in ondiep water en als start bij reddend zwemmen
  • Watertrappen
  • Draaien om lengte-en breedtes

Een hele lijst met verrichtingen, maar allemaal gericht op veiligheid en het opdoen van ervaringen voor het “ onverwachte moment” dat we zelf niet voor het kiezen hebben.

Wie het Zwem-ABC heeft gehaald, is ‘zwemveilig’. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk regelmatig te blijven zwemmen. De vaardigheden die je kind heeft aangeleerd kunnen zo op peil worden gehouden.

Wie wil blijven zwemmen, kan kiezen om door te gaan voor een zwemvaardigheidsdiploma. Met een zwemvaardigheidsdiploma maakt je kind op een leuke manier kennis met zwemmend redden, snorkelen of een ander leuke onderdeel van de zwemsport. Ook kun je verder binnen onze zwemvereniging, door te gaan Wedstrijdzwemmen of Waterpoloën.

Zakelijk; Ja, ik kan me voorstellen dat u mijn verhaal een reclame-praatje vindt voor onze vereniging. Misschien is het dat ook wel.

Noodzakelijk; De reclame die ik in dat geval wil maken, is gericht op het levensbelang van leren zwemmen middels een Zwem-ABC en het ontwikkelen van een enthousiasme om te blijven zwemmen.

Daar zijn wij bij DZT goed in en dat doen we graag (niet alleen voor uw kind, maar ook voor uzelf).

Dirk Pero, Commissie Elementair